Кои колачиња ги користиме

Колачиња

Што се колачињата (cookies)?

Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки, кои се сместуваат во Вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на веб страниците кои ги посетувате. Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од страна на веб страниците кои ги посетувате и да помогнат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб страницата, а вообичаено ги содржат следните податоци:

  • Име на серверот од кои се испратени колачињата;
  • Животниот век на колачињата;
  • Вредност – случајно генериран единствен број. 

Колачињата сами по себе не содржат, ниту собираат информации, меѓутоа, ако серверот ги чита заедно со веб прелистувачот, тоа може да и помогне на веб страната да извршува повеќе услуги.

Овие текстуални датотеки можат да бидат постојани колачиња (persistent cookies), привремени колачиња (session cookies), сопствени (1st party cookies) и други колачиња (3rd party cookies).

Постојаните колачиња (persistent cookies) остануваат на Вашиот компјутер и кога ќе го исклучите пребарувачот (ќе преминете во офлајн состојба). Постојаните колачиња можат да останат на вашиот компјутер со денови, месеци, па дури и со години.

Привремените колачиња (session cookies) се со кратко времетрање и започнуваат во моментот на отворање на пребарувачот се до моментот на затворање на пребарувачот. Привремените колачиња се бришат штом го затворите интернет пребарувачот.

Сопствените колачиња (1st party cookies) може да бидат привремени и постојани.

Другите колачиња (3rd party cookies) потекнуваат од други, партнерски веб страни, за следење на посетите и статистика на своите веб страни со употреба на аналитичка програмска опрема Google Analytics.

Колачињата се користат за повеќе цели, како на пример за да се запомнат Вашите активности и преференции (вклучувања, јазични преференции, големина на фонт или како да ви се прикажува страницата), за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб страницата и да се прикаже навигациската историја на истата.   

 

Каков вид на колачиња користиме?

 

Неопходни колачиња

Овие колачиња овозможуваат нормално функционирање на веб страната и нејзините основни функционалности. Без инсталирање на овие колачиња, не можеме да Ви обезбедиме непречен пристап до веб страната.


Назив на колаче Сервер Времетраење Цел Простор за чување Управување со колачиња
JSESSIONID triglav.mk Истекува на крајот од сесијата
Основна работа на веб страницата
Македонија Триглав Осигурување
cookie_module_cat triglav.mk 5 години Основна работа на веб страницата
Македонија Триглав Осигурување
90412928_clogin triglav.mk Истекува на крајот од сесијата Основна работа на веб страницата Македонија Триглав Осигурување
CoreID6 triglav.mk
15 години
Основна работа на веб страницата Македонија Триглав Осигурување
tab_per_jur triglav.mk
Истекува на крајот од сесијата Основна работа на веб страницата Македонија Триглав Осигурување
TS0131d510
triglav.si Истекува на крајот од сесијата
Основна работа на веб страницата
Slovenija Zavarovalnica Triglav, d.d.

Податоците собрани од овие колачиња не ги пренесуваме на трети лица.


Колачиња за социјални мрежи, веб анализа и колачиња од трети страни

Овие колачиња овозможуваат работа со приклучување на социјалните мрежи Facebook и Twitter, а некои од нив ни овозможуваат да ја истражиме целта за употребата на нашата веб страна или вашето пребарување на други веб страници.

 

Колачиња за веб анализа

Назив на колаче Сервер Времетраење Цел Простор за чување Управување со колачиња
IDE
doubleclick.net
1 година Статистика на веб страница
УСА
Google
NID
google.com 6 месеци
Статистика на веб страница
УСА
Google
_ga
triglav.mk
2 години
Статистика на веб страница
Македонија Триглав Осигурување
_gat
triglav.mk
Истекува на крајот од сесијата
Статистика на веб страница
Македонија Триглав Осигурување
_gid
triglav.mk
1 ден
Статистика на веб страница
Македонија
Триглав Осигурување
cmTPSet
triglav.mk Истекува на крајот од сесијата Статистика на веб страница Македонија Триглав Осигурување
test_cookie
doubleclick.net
Истекува на крајот од сесијата Статистика на веб страница УСА Google

 

Колачиња за маркетинг цели

Назив на колаче Сервер Времетраење Цел Простор за чување Управување со колачиња
_ga twitter.com

2 години

Колаче за поврзување на Twitter Европска Унија Twitter
_twitter_sess twitter.com Истекува на крајот од сесијата Колаче за поврзување на Twitter
Европска Унија Twitter
eu_cn twitter.com
1 година Колаче за поврзување на Twitter Европска Унија Twitter
guest_id twitter.com
2 години Колаче за поврзување на Twitter Европска Унија Twitter
personalization_id twitter.com
2 години Колаче за поврзување на Twitter Европска Унија Twitter
syndication_guest_id twitter.com
2 години Колаче за поврзување на Twitter Европска Унија Twitter
tfw_exp twitter.com
14 дена Колаче за поврзување на Twitter Европска Унија Twitter
ACCOUNT_CHOOSER accounts.google.com
2 години Напредно рекламирање УСА Google
GAPS
accounts.google.com 2 години Напредно рекламирање УСА Google
LSID accounts.google.com
2 години
Напредно рекламирање УСА Google
OCAK accounts.google.com
Истекува на крајот од сесијата Напредно рекламирање УСА
Google
__utma
accounts.google.com
1 година Напредно рекламирање УСА Google
__utmc accounts.google.com
Истекува на крајот од сесијата Напредно рекламирање УСА Google
expor accounts.google.com
Истекува на крајот од сесијата Напредно рекламирање УСА Google
user_id accounts.google.com
Истекува на крајот од сесијата Напредно рекламирање УСА Google
act
Facebook.com
Истекува на крајот од сесијата
Колаче за поврзување со Facebook
Велика Британија
Facebook
c_user
Facebook.com
3 месеци
Колаче за поврзување со Facebook
Велика Британија
Facebook
datr
Facebook.com
2 години
Колаче за поврзување со Facebook
Велика Британија
Facebook
dpr
Facebook.com
1 недела
Колаче за поврзување со Facebook
Велика Британија
Facebook
fr
Facebook.com

3 месеци

Колаче за поврзување со Facebook
Велика Британија
Facebook
p
Facebook.com
2 месеци
Колаче за поврзување со Facebook
Велика Британија
Facebook
presence
Facebook.com
Истекува на крајот од сесијата
Колаче за поврзување со Facebook
Велика Британија
Facebook
sb
Facebook.com
18 месеци
Колаче за поврзување со Facebook
Велика Британија
Facebook
wd
Facebook.com

1 недела

Колаче за поврзување со Facebook
Велика Британија
Facebook
Spin
Facebook.com
Истекува на крајот од сесијата
Колаче за поврзување со Facebook
Велика Британија
Facebook
xs
Facebook.com
3 месеци
Колаче за поврзување со Facebook
Велика Британија
Facebook
msd365mkttrs
triglav.si
Истекува на крајот од сесијата
Напредно рекламирање
Словенија
Zavarovalnica Triglav, d.d.
nl_locome_act
triglav.mk
Истекува на крајот од сесијата
Напредно рекламирање
Македонија
Триглав Осигурување

Податоците собрани од овие колачиња, со кои управува Триглав Осигурување АД, Скопје, не се пренесуваат на трети лица.Поставки за колачиња

Нашата веб страна користи колачиња за да ја подобри својата функционалност. Дали се согласувате на вашиот компјутер да ги вчитуваме колачињата за овие цели:


Колачиња за целите на веб анализа


Колачиња за маркетинг целиКонтрола на колачиња

Вие сами одлучувате дали ќе ги користите колачињата. Во секое време може да ги избришете колачињата и да ги прилагодите Вашите пребарувачи да ги спречуваат колачињата.

Можете да ги контролирате и менувате поставките за колачиња на вашите веб пребарувачи.

За информации за поставките за колачиња, изберете го веб пребарувачот кој го користите:
Администратор на колачињата

Триглав Осигурување АД, Скопје

Бул.8-ми Септември бр.16, 1000 Скопје

Република Северна МакедонијаComplementary Content
${loading}